Osteoartroz - Kireçlenme
Osteoartroz nedir?
Osteoartroz yada yaygın bilinen adıyla kireçlenme, eklemlerin yıpranması olarak söylenebilecek dejeneratif bir süreçtir. Genetik, biyokimyasal, yaşam şartları, kilo, aktivite düzeyi vb birçok etkenin rol oynadığı ve bu yüzden de kişiden kişiye göre çok farklı durum ve evrelerde kendini gösteren bir hastalıktır. Diz, kalça ve el eklemleri en sık tutulan bölgelerdir.
Osteoartroz belirti ve bulguları nelerdir?
En yaygın belirtisi ağrıdır. Ağrı başlarda belli belirsiz ve aralıklı olmakla birlikte hastalığın evresi ile doğru orantılı olarak artar; son evrelerde hastaların sürekli ağrı kesici almalarına rağmen ağrılarının geçmemesine çok sık rastlanır ve bu durum hastaların gündelik hayatını engelleyerek yaşam kalitesini bozar. İleri evrelerde eklem hareketlerinin kısıtlanmasının yanı sıra, diz ve el gibi yüzeyel eklemlerin şekillerindeki bozulma da belirgindir.
Osteoartroz nasıl tedavi edilir?
Osteoartroz doğası gereği geriye dönüşümsüz bir hastalıktır. Tedavideki esas amacımız hastalığın ilerlemesini durdurmak veya yavaşlatmak ayrıca ağrıyı engelleyerek hastanın gündelik faaliyetlerine devam etmesini sağlamaktır. Erken evrelerde fazla kiloların verilmesi, eklem çevresindeki kasların güçlendirilmesi, aktivitelerin kişiye uyarlanması fayda sağlayabilir. Bu dönemde diz içine yapılan hyalüronik asit ve PRP gibi uygulamalar da fayda gösterebilir. Hastalığın ileri dönemlerinde yapılan eklem protezleri ise hastaların tekrar ağrısız bir yaşama dönmeleri için çığır açan bir tedavi yöntemi olmuştur.